غذای میگو و موارد مربوط به آن
امروزه نقش غذای میگو در پرورش میگو و امنیت غذایی آن شناخته شده است از این رو انتخاب درست و دقیق غذایی باکیفیت برای کنترل ضریب تبدیل غذا در پرورش میگو حائز اهمیت میباشد .در رابطه با میگوی پرورشی که بصورت مستقیم از استخرهای میگو صید و بلافاصله فرآوری میشود ، غذای میگو به طور استاندارد مراحل کنترل کیفی کاملی را از نظر فرمولاسیون غذایی، مواداولیه، ساخت غذای پلت، انبارداری طی میکند که این موارد برای تولید غذا های با کیفیت ضروری میباشند. كنترلهای بهداشتی سبب میشود تا هیچگونه آسیبی به گوشت میگوها وارد نشده و از كیفیت بالا و مطمئنی برخوردار باشند.
در پرورش میگو استفاده از خوراک فرموله شدهی اختصاصی برای تأمین نیازهای غذایی گونه هدف، میزان رشد و سلامت آبزی مورد نظر را تسریع می بخشد ، خوراک همچنین هزینهبرترین بخش آبزیپروری است و همچنین گرانترین بخش خوراک، پروتئین آن است که خود منبع غنی از نیتروژن بوده و حجم بالائی از مواد مغذی مانند نیتروژن و فسفر از طریق خوراک وارد مزارع پرورش میگو میشوند .رده های کیفی مختلف غذای میگو سببِ تولید غذاهای با کیفیتِ متفاوت و قیمتِ متفاوتی خواهند شد. که در بردارنده موارد ذیل خواهند شد :
1- مواد خام جانوری یا گیاهی(در برخی از موارد از برنج و محصولات فرعی برنج بصورت مخلوط استفاده میشود)
2- مخلوطهای غذایی تهیه شده و غذاهای ترکیبی
مقدار تغذیه روزانه
تا اکنون که دارید این مقاله را مطالعه میکنید ، توصیهای کلی برای مقدار تغذیه روزانه میگو وجود نداشته ، زیرا مقدار تغذیهِ روزانه میگو بستگی به نوع ، اندازه و تعداد میگوها ، کیفیت آب استخر و خاصیت غذای میگو دارد، که توصیه ما تغذیه تا حد تقاضا میباشد . غذای میگو معمولا در اطراف و محلهای کمعمق استخر که منطقه خوبی برای تغذیه است پخش میشود. و غذای مکمل زمانی داده میشود که غذای طبیعی داخل استخر ناکافی باشد یا زمانیکه رشد غذای طبیعی در استخر به دلیل طعم نامطبوع آب و شرایط اقلیمی کم باشد .
مدیریت تغذیه میگو و اثرات آن
مدیریت تغذیه میگوی یکی از مهمترین فاکتورها در کنار کیفیت آب ، سلامت بچه میگوها ، موقعیت مزرعه میباشد. مدیریت تغذیه بسته به غذای میگو ، فرمولاسیون، ساخت غذا، انبارداری آن و زمان، میزان و روشهای غذادهی دارد. در غذادهی توجه به این نکته ضروری میباشد که چگونه و کجا غذادهی صورت گیرد و میزان و تعداد دفعات چقدر باشد. چرا که تأکید بر استانداردهای کیفیت آب در صنعت پرورش میگو ، در قیاس با سایر گونههای پرورشی بیشتر است. میگوها نسبت به تغییرات آب بسیار حساساند و لذا توجه ویژهای به این موضوع باید صورت پذیرد. عمدهترین عامل تغییرات در کیفیت آب، غذای میگو است که در طول دوره پرورش و بهصورت روزانه به میگوها داده میشود.
عوامل تاثیرگذار بر مدیریت تغذیه
1_ پایداری غذا در آب
غذای مناسب غذایی میباشد که پس از توزیع در آب حدود 4-3 ساعت پایداری خود را رد آب حفظ نماید.
2_ عادت های غذایی میگو
میگو ، جانوری همه چیز خوار میباشد که به آهستگی غذا خورده و زمانی که گرسنه میشود سریعاً تغییر ذائقه می دهد و در این بین ممکن است دچار همجنس خواری شود که این موضوع در حوزه پرورش میگو اصلا قابل قبول نیست .
3_ ویژگیها و فرمولاسیون غذای میگو
# دارای بهره وری بالا
# دارای موارد غذایی لازم جهت رشد میگو
# پلت بندی وجذابیت
# سبب مقاومتِ میگو در برابر بیماریها شود
# فاقد مواد سمی و هرگونه آلودگی
4_ زمان غذادهی میگو (حجم جیره)
در مدیریت تغذیه دانستن میزان بازماندگی میگوها ، مقدار بیومس ( بقایا و مواد مشتق شده از موجودات زنده )، کیفیت آب ، وضعیت کف استخر و سلامت میگوها بسیار مهم بوده و میزان غذای مورد نیاز بر اساس درصد غذادهی در اندازه های مختلف وزن محاسبه و در 4 الی 5 وعده بر اساس نیاز استفاده می شود. لازم به ذکر بوده که مواردی مانند : دما ، PH آب ، اکسیژن محلول ، شوری و وضعیت پوست در میزان غذادهی تاثیر زیادی دارند.
در زیر جدولی امده است که میزان غذای میگو در روز را نشان میدهد.
درصد غذادهی*میانگین وزن میگو*درصد بازماندگی*تعداد لارو میگوها = مقدار غذایِ روزانه
/// | نوع غذا | مقدار غذا |
1 | مرحله استار اول | 0.6-0.3 میلی متر |
2 | مرحله استار دوم | 0.8-0.5 میلی متر |
3 | مرحله استار سوم | 1.2-0.8 میلی متر |
4 | مرحله رشد اول | از 1.8 تا 4-2 میلی متر |
5 | مرحله رشد دوم | از 2 الی 4-2 میلی متر |
6 | مرحله پایانی | از 2 الی 5-2 میلی متر |
نوع غذای مورد نیاز و مقدار آن ها
5_ روش غذادهی
در روش های غذادهی باید اطمینان حاصل شود که هر یک از میگو ها سهی از تغذیه داشته باشند از این رو روش غذادهی مناسب جهت رشد میگو از اهمیت بالایی برخوردار میباشد. پلت ها ، گرانول ها و خرده های خشک را میتوان در محل پرورش میگو پخش نمود. از آنجا که میگوها به آهستگی غذا میخورند توزیع پلت ها وگرانول ها امری ضروری می باشد .
برای در اختیار قرار گرفتن مقدار غذای کافی برای میگوها در زمان مناسب ، داشتن یک استراتژی مناسب غذادهی بسیار ضروری است. پلانکتون های موجود در استخر به عنوان غذای اولیه بعد از ذخیره سازی توسط بچه میگوها مورد استفاده قرار میگیرد. بنابراین افزایش تولید غذای طبیعی در استخرها قبل از ذخیره سازی از ضروریات می باشد.
6_ مکان غذادهی
مکان غذادهی نیز همچون موارد ذکر شده بالا، دارای اهمیت بوده بنابراین برای استخرهای کوچک (کمتر از نیم هکتار) پخش غذا، از طریق ریختن غذا از حواشی استخر کفایت میکند ، ولی در استخر های بزرگ (بیش از نیم هکتار) پخش غذا در استخر علاوه بر روش بالا باید با پخش غذا در مناطق داخلی تر و دور از حاشیه استخر، با کمک یک قایق کوچک صورت گیرد .
7_ انبارداری
در نگهداری صحیح خوراک میگو باید به نکات زیر توجه ویژه شود :
# انبار غذا باید خشک و خنک باشد و به خوبی تهویه شود تا دمای داخل کیسههای غذا ثابت بماند.
# کیسه های خوراک باید بروی پالتهای چوبی یا پلاستیکی قرار داده و نباید مستقیما بروی کف سیمانی انبار قرار داده شوند.
# از نفوذ رطوبت به داخل محیط انبار باید جلوگیری شود.
# محیط انبار باید هر 6 ماه یکبار باید نظافت و ضد عفونی شود.
عادت های غذایی میگو
1_ همان طور که قبلاً هم ذکر کردیم میگوها غذا را به کندی میخورند.
2_ همهچیز خوارند (غذای گیاهی و حیوانی) و هر زمان که گرسنه شوند غذا میخورند و ممکن است همجنسخواری هم داشته باشند.
3_ در محیط طبیعی رژیم غذاییشان شامل خرچنگهای کوچک، نرمتنان، میگو و ماهیهای کوچک می باشد.
4_ وقتی که آب در جزر پائین میآید، فعالیت تغذیهای شان زیاد میشود.
نکات مهم در انتخاب و خرید غذای میگو :
1_ وضعیت فیزیکی غذای میگو
# یکسان بودن سایز و رنگ غذا بایستی آزمایش شود.
# غذای پلت شده نباید خاک داشته باشد.
# غذای پلت نباید زمانیکه در آب ریخته میشود شناور بماند.
# کیسههای غذا نباید پاره باشند.
# سطح غذای پلت بایستی صاف باشد.
# غذا باید بوی خوبی داشته باشد و بوی کپکزدگی دهد.
# غذای پلت بایدخشک باشد و ناصافی یا رطوبت نداشته باشد.
# غذای پلت نباید کپک زده باشد.
2_ پایداری غذای میگو در آب
# یک غذای با کیفیت بالا بایستی زمانیکه در آب ریخته میشود 2 الی 3ساعت پایدار باشد و بعد از شکسته شدن پلتها نرم خواهند شد.
# یک غذا با بیش از 8 ساعت پایداری در آب، غذای مناسبی نیست.
# غذای دارای پایداری خوب به آسانی بعد از 10 دقیقه در آب نرم میشود اما شکل آن تا 4 الی 3 ساعت بعد از ماندن در آب تخریب نمیشود.
3_ جذابیت غذای میگو
# اگر میگوها پلتهای غذایی را بگیرند و از آن تغذیه کنند، نشان میدهد که پلتها را ترجیح میدهند و ما میتوانیم جذابیت غذاهای مختلف را بوسیله جداکردن آنها از هم و قراردادن در سینیهای غذادهی مشاهده نمائیم.
4_ سلامت
# اجزای غذایی که استفاده میشوند باید کیفیت بالایی داشته باشند و عاری از سموم و مواد شیمیایی باشند.
5_ قابلیت پلت شدن غذای میگو
# زمانیکه یک غذای باکیفیت خوب جویده میشود مزه شیرین دارد که از آرد ماهی تازه است. و برعکس اگر ما غذای بدی بجویم، بیحسی در زبان را حس خواهیم کرد که به دلیل تازه نبودن آرد ماهی است.
6_ سایز پلت
# سایز غذایِ پلت شده وابسته به اندازه میگو میباشد و میگوهای کوچک غذایِ با سایز پلت کوچک را میگیرند و میگوهای بزرگتر به پلت بزرگتر نیاز دارند.
# استفاده از مقالات این سایت به هر شکل بدون اجازه کتبی از مدیریت مجموعه ایران متو ، شرعاً حرام است.